Lees een boek!

Groen:    Gemak:

De voordelen van het lezen van een boek boven een film zijn enorm...

Keywords: woonwerk energie


In een tijd waarin fabrikanten ons thuisbioscopen willen verkopen mag het ouderwets kliken... maar boekenlezen is een stuk bevredigender dan het kijken van films!

  • Een boek lezen is actiever -- niet lichamelijk, maar wel geestelijk. Het geeft dan ook veel meer voldoening.
  • Wie eenmaal opgaat in een boek van een schrijver die hem bevalt, zit veel dieper in het verhaal dan met een film mogelijk zou zijn. De jacht naar realisme in de weergave van films is een (verloren) gevecht tegen deze macht van het boek!
  • Een leesboek biedt je meer inzicht in personages dan een film kan -- bij een film zie je elke persoon van buiten af, terwijl een schrijver je veel beter mee kan laten leven met zo iemand. Hoe beweeglijk een film ook is, het blijven maar plaatjes en die kunnen iemands rijke (of fantasievolle, of zieke, of ...) gedachtenleven niet met je delen. Weinig is zo leuk als tijdelijk in andermans denkwereld te duiken.
  • Doordat je meer opsteekt van een boek dan van een film biedt het interessantere gespreksstof, en meer om van te leren en meer om van te houden. Er zijn zelfs leesclubjes waarin boeken worden besproken, zodat je ook nog kunt opsteken wat anderen van een boek meekrijgen.
  • Studieboeken zijn vaak zo gestructureerd dat je er doorheen kunt bladeren en die delen lezen die nieuw voor je zijn, of die je interessant genoeg vindt. Er is geen mogelijkheid om zo dynamisch te zijn in een documentaire, die altijd op een bepaalde algemene doelgroep is toegespitst.
  • Boeken lees je wanneer je wilt... en helpen je daarmee om je eigen pad te kiezen, in plaats van afhankelijk te zijn van aanbod dat op een soort middelmaat van kijkers is gericht.
  • Lezen is een belangrijke vaardigheid in de Westerse wereld. En het schrijven, een nog veel belangrijker vaardigheid, verbetert ook als je veel leest.
  • Boeken zijn energiezuiniger dan een filminstallatie.