Artikelen: Wees groen en dien tegelijk je gemak

Tienmaal knalgroen voor Enschede Zuid

Groen:    Gemak:

Als er een bewonersadviesraad komt die duurzaamheid in Enschede Zuid wil bevorderen, dan zal ik daar met plezier kennis aan bijdragen. Ik heb eens zitten denken of ik tien ideeen kon vinden die zinvol zijn vanuit de gemeente, en ik kwam er met gemak overheen.

Keywords: woonwerk economie energie


Nette recycling voor de alledaagse huishouding

Groen:    Gemak:

Bij recycling denken we al snel aan uitpuilende dozen die door vliegen worden omgeven en een beetje wee ruiken. Maar wie er vooraf een beetje over nadenkt is het mogelijk om een nette huishouding te hebben en toch veel ecologischer met afval om te gaan.

Keywords: afval woonwerk gezondheid


Afbouw van brandstofverkoop voorkomt oorlog

Groen:    Gemak:

Voor producenten van fossiele brandstoffen breken onzekere tijden aan; Peak Oil en CO2 maken het nodig om af te stappen van fossiele brandstoffen, maar in welk tempo? En in hoeverre zijn landen bereid oorlog te voeren als de bevoorrading krap wordt? Er is gelukkig een uitweg mogelijk.

Keywords: energie peak oil co2


Economische stabiliteit door afbouw fossiele afhankelijkheid

Groen:    Gemak:

Een maatschappij die afhankelijk blijft van fossiele brandstoffen gaat problemen tegemoet door Peak Oil. Dat kan de economie een flinke klap geven of zelfs ontwrichten. Het hele probleem lijkt oplosbaar door de markt niet helemaal de vrije hand te geven.

Keywords: peak oil co2 energie


Goed regeren is Balans zoeken

Groen:    Gemak:

Regeren is vooruitzien. Toch pakt overheidsbeleid regelmatig averechts uit. Hoe vaar je een productieve, eerlijke en betrouwbare koers gericht op de toekomst? Als je naar de natuur kijkt zie je iets dat altijd goed werkt: Balans zoeken.

Keywords: woonwerk politiek


Vergelijking van Vleesvervangers

Groen:    Gemak:

Deze test vergelijkt een groot aantal vleesvervangende producten, met name op de smaakbeleving.

Keywords: voeding woonwerk


Bijen horen erbij, in zwermen tegelijk

Groen:    Gemak:

Af en toe horen we verontrustende berichten over de teruglopende bijenstand. Dat is een probleem omdat bijen nodig zijn voor de bevruchting van allerlei gewassen waarvan we afhankelijk zijn. Zijn er te weinig imkers, of doen we met ons allen iets verkeerd?

Keywords: tuin woonwerk gezondheid


Gentech is mogelijk zonder impasse

Groen:    Gemak:

Voor de aanpassingen van DNA in planten en dieren bestaan voor- en tegenstanders; beide partijen zijn fel, en laten zich meeslepen in een strijd die geen oplossing lijkt te kennen. De natuur zelf biedt echter een mogelijke oplossing voor dit debat.

Keywords: gezondheid


Een kantoor zonder papier?

Groen:    Gemak:

In theorie kunnen we ons allemaal een kantoor, of huishouden, zonder papier voorstellen. Maar in de praktijk blijken we het nog hard nodig te hebben. Maar met moderne ontwikkelingen gaan er deuren open!

Keywords: woonwerk afval


Toekomstgericht Beleid voor Voeding

Groen:    Gemak:

De huidige manier waarop we ons voedsel verbouwen blijkt steeds meer een doodlopend spoor te zijn. Het is mogelijk om op een andere wijze van verbouwen over te stappen. Hoe sneller dat gebeurt, hoe soepeler de overgang zal zijn.

Keywords: voeding woonwerk permacultuur peak oil.


Ontketen jezelf!

Groen:    Gemak:

Als consument ben je overgeleverd aan de wilde woestheid van het grootcommerciele denken. Of toch niet? Kun je de gekte rond overname van bedrijven tegenhouden? Kun je voorkomen dat je wordt bedot door onechte producten? Eigenlijk kan dat best.

Keywords: woonwerk geld


Duurzaam Folderen

Groen:    Gemak:

Velen ergeren zich aan reclamefolders, maar anderen waarderen het juist. De oplossing is niet het te belasten, maar om folderaars te dwingen om duurzaam te folderen.

Keywords: afval woonwerk


Gelukkig zonder Groei

Groen:    Gemak:

Economen sporen ons aan om maar vooral dingen te blijven kopen "om de economie te laten groeien". Maar groei is eigenlijk vooral van belang voor overheid en producenten; als consument koop je er (letterlijk) niets voor.

Keywords: woonwerk afval


Liever een laptop

Groen:    Gemak:

Een laptop trekt zoveel minder energie dan een volledige desktop, dat het vaak goedkoper uitpakt. Daarbij is het een prima alternatief voor een computerhoekje in de woonkamer.

Keywords: energie woonwerk


BadRAM gebruikt kapot geheugen

Groen:    Gemak:

Het is mogelijk om een computer probleemloos te draaien op kapot geheugen, dankzij een Nederlandse vinding: de BadRAM patch voor Linux. Een patch met toekomst.

Keywords: afval energie


Computers zonder Energieverbruik

Groen:    Gemak:

Computertechniek wordt tegenwoordig niet meer alleen op snelheid ontworpen, maar steeds sterker op energiezuinigheid. Dat wordt ingegeven door de wens naar mobiele gadgets, maar de verbeteringen zijn natuurlijk ook zinnig in de alledaagse PC. Een blik op de toekomstige PC, en waar op te letten bij je volgende aanschaf.

Keywords: energie woonwerk computer


Katoen ruimt het veld

Groen:    Gemak:

Veel van onze kleding en andere stoffen voorwerpen zijn gemaakt van katoen. Helaas zit de katoenindustrie zichzelf in toenemende mate in de weg. Het is een helder voorbeeld van de noodzaak om met de natuur te werken, en niet ertegenin.

Keywords: woonwerk biologisch


De Toekomst van ons Voedsel

Groen:    Gemak:

Veel van onze voedingsgewoontes zijn niet duurzaam. Wat heeft ons dieet van de toekomst voor ons in petto?

Keywords: woonwerk gezondheid


Flessen en pakken kunnen terug

Groen:    Gemak:

Onder de meest weggegooide verpakkingen is het sapkarton of de fles wellicht de belangrijkste. Is er hoop dat dit ooit nuttig herbruikbaar wordt?

Keywords: afval cradle to cradle woonwerk


Eet hier en nu

Groen:    Gemak:

"Wat je van ver haalt is lekkerder", zo wil een gezegde. Maar hoe zit het dan met vergeplukte bramen en bessen? Dat komt van vlakbij en eigenlijk kan niet veel daaraan tippen.

Keywords: woonwerk biologisch


Peak Oil: Stap uit voor de energiecrisis

Groen:    Gemak:

In de jaren 70 hebben we een energiecrisis meegemaakt, maar die verbleekt met wat de komende 10-20 jaar steeds voelbaarder wordt: Peak Oil. Je kunt je daarvan ontkoppelen via duurzame energie.

Keywords: energie woonwerk peak oil


Trein en fiets, een prima koppel

Groen:    Gemak:

Treinvervoer is prettig, en wie in of rond de binnenstad moet zijn is het snelst op een fiets. NS timmert op een heel prettige manier aan de weg -- en verliest zakelijke gebruikers daarbij niet uit het oog.

Keywords: vervoer woonwerk


De werking van microvezels

Groen:    Gemak:

Microvezeldoekjes maken het mogelijk om milieuvriendelijker schoon te maken. En het is goedkoper en gemakkelijker op de koop toe.

Keywords: woonwerk afval


Afval zonder geurtjes

Groen:    Gemak:

Afvalemmers en -containers stinken vaak, vooral bij warm weer. De grap is dat als je netjes recyclet, dat je daarvan verlost wordt.

Keywords: afval woonwerk


Gewoontes veranderen... waarom ik? waarom nu?

Groen:    Gemak:

Iedereen vindt dat er wat aan het milieu moet worden gedaan, maar het moet wel net uitkomen. Hier lees je een paar veelgehoorde redenen om het nog even uit te stellen.

Keywords: woonwerk


Een tuin is een makkie

Groen:    Gemak:

Veel stadstuinen zijn gevuld met stenen of tegels. Het idee daarachter is meestal dat een tuin op die manier minder gedoe geeft. Maar dat valt vaak tegen: onkruid vindt altijd wel een hoekje, of een randje tussen tegels. En dat terwijl het veel gemakkelijker kan.

Keywords: tuin woonwerk


Sparen doe je voor later

Groen:    Gemak:

Sparen is de gemakkelijkste manier om je geld een beetje te laten groeien (al is het maar om de inflatie voor te blijven). Maar wat gebeurt er allemaal terwijl de bank het in handen heeft?

Keywords: geld


De charme van een kleine auto

Groen:    Gemak:

De laatste jaren zijn de auto's in Nederland fors groter geworden. En daarmee ook het gebruik aan brandstof, de uitstoot van CO2 en de wegenbelasting. Is het echt wel zo handig een grote auto te kopen?

Keywords: vervoer


Vlees kan best chique zijn

Groen:    Gemak:

Nederlanders eten vlees uit gewoonte. De kwaliteit van dat dagelijkse vlees laat helaas flink te wensen over. Met hetzelfde geld kun je ook vlees van hogere kwaliteit kopen, waarbij het ook nog minder gezondheidsproblemen en sociale dilemma's veroorzaakt.

Keywords: gezondheid biologisch fairtrade


Schoonmaken zonder chemische middelen

Groen:    Gemak:

Vind je het ook zo onprettig om met chemische schoonmaakmiddelen te werken? Zou je liever anders willen, zonder meteen terug te moeten naar groene zeep en blaren op de handen? Dat kan.

Keywords: woonwerk afval gezondheid


Groente en fruit langer bewaren

Groen:    Gemak:

De koelkast is bedoeld om groenten en fruit langer houdbaar te maken. Maar het lukt niet helemaal, want het is er veel te droog.

Keywords: gezondheid woonwerk


Het gemak van een rugzak

Groen:    Gemak:

Sommige manieren om gemakkelijk het milieu te sparen zijn haast te simpel voor woorden. Zoals het gebruik van een rugzak.

Keywords: vervoer afval woonwerk