Eet hier en nu
Groen: Gemak:
"Wat je van ver haalt is lekkerder", zo wil een gezegde. Maar hoe zit het dan met vergeplukte bramen en bessen? Dat komt van vlakbij en eigenlijk kan niet veel daaraan tippen.
Keywords: woonwerk biologisch
Wat?
Hoe dichter bij huis je eten wordt verbouwd, hoe minder ermee gesleept wordt. Dat betekent dat er minder CO2 voor wordt verstouwd, en dat het product minder tijd heeft om te bederven, of smaak te verliezen.
Een supermarkt biedt het omgekeerde van dit idee. Vrijwel alles komt uit grote standaardketens en centrale distributiecentra. De prijzen worden laag gehouden door een goedkope bron aan te boren, in plaats van een bron die misschien lekkerder kwaliteit levert, die milieubewuster werkt of die een redelijk loon aan arbeiders betaalt.
Vaak werkt het beter om kleinere bedrijfjes te bezoeken, en daar je voedsel en andere zaken te halen. Prijs is ook maar één van de vele factoren in een aankoop. En gemak? Het is vaak een stuk leuker om je voedsel van de bron zelf te betrekken!
Waarom?
Grote distributiecentra rijden af en aan met vrachten voedsel en andere producten. Hoewel dat massaal gebeurt, is het toch een hele hoop CO2 die wordt toegevoegd aan ons opwarmende aardbolletje. En dat terwijl een boer vlak om de hoek heel aardige aardappels verbouwt, en een andere boer perfecte peren teelt. Die producten hoeven geen retourtje distributiecentrum te maken als je ze rechtstreeks bij hen koopt.
Bovendien loop je de kans een paar bijzondere gewassen te vinden die niet in het standaardcircuit voorkomen -- biologische boeren hebben bijvoorbeeld interessante extra's in hun aanbod, zoals pastinaken, pompoenen en postelein. Of schorseneren en topamniboer.
Ingevroren of ingeblikt voedsel kost natuurlijk ook een hoop meer energie dan vers voedsel. Bovendien is er meestal enig verlies van voedingswaarde. Vooral vitamine C overleeft de meeste processtappen niet. Er is niets zo goed als vers. Koop dus niet alleen het spul van dichtbij, maar ook van de tijd van het jaar. Dat scheelt in energie en vaak dus ook in verkoopprijs.
Hoe?
Een hele praktische manier om spullen van dichtbij te kopen is op de markt. De grotere groente- en fruitkramen zullen hun spullen nog van veilingen betrekken, dus ook van een centraal distributiesysteem, maar er zijn soms ook kleine, lokale boertjes te vinden op een markt. In Engeland is de "farmer's market" weer helemaal terug in het straatbeeld, in Nederland helaas nog niet. Zo'n boerenmarkt verkleint de hoeveelheid CO2 die gestookt wordt voor jouw voedsel flink. En aangezien voeding verantwoordelijk is voor een groot deel van de CO2-uitstoot is dat dus een heel goed idee.
Lokaal verkopende boeren met een breed assortiment bieden soms de mogelijkheid van een weekpakket -- in elk geval is dat gebruikelijk bij biologische boeren. Wat in zo'n pakket zit varieert, maar het is steevast de bedoeling om zo veel mogelijk producten van hier en nu te bieden.
Tenslotte kun je nog overwegen om in je tuin planten neer te zetten die een opbrengst bieden. Dat hoeft niet te betekenen dat het lelijk is, alleen dat je er regelmatig van kunt oogsten. Meer hier en nu kan je eten niet zijn!
Waar?
Vindplekken voor lokale voeding kun je het beste lokaal bepalen. Vraag eens rond bij vrienden en kennissen, maar vraag ook eens naar biologische groentepakketten bij je groenteman of natuurwinkel. Vraag de keurslager waar zijn vlees vandaan komt.
Leer ook de cyclus van de seizoenen kennen, zodat je weet wat het minst lang bewaard is, en wat dus ook het gezondste voedsel van een periode is.
Bij Biologica is informatie te vinden over biologische voeding en het belang van hier en nu eten. Verder bieden ze een online gids waarin boerenmarkten, boerderijwinkels en dergelijke te vinden zijn.