Kleurrijke Prijzenslag

Groen:    Gemak:

Alles in geld uitdrukken leidt tot rare keuzes, als je kijkt vanuit duurzaamheid. Misschien dat een kleuriger economie beter werkt.

Keywords: afval woonwerk


Hoewel nog ruw qua uitwerking, is het idee van een kleureneconomie op zich helder: een aankoop heeft meer aspecten dan alleen de prijs. Dat zie je al een beetje aan keurmerken zoals "Fair Trade" (chocolade waar geen kinderslavernij voor nodig is geweest enzo) en "Eco" (gekweekt met respect voor de natuur en dieren).

De kleureneconomie van Barry Voeten bestaat uit prijzen in drie kleuren:

  • Blauw voor zaken die niet gerecycled kunnen worden;
  • Groen voor zaken die gerecycled worden;
  • Rood voor zaken als energie en liefde.

Rond deze systematiek is een handelsite gebouwd waarop iedereen welkom is. Een voorbeeldprijs is bijvoorbeeld 3 Rood + 5 Groen. Doordat niet alles wordt platgeslagen naar een enkele valuta blijft het zichtbaar welke gevolgen aan de aankoop vastzitten. Doordat je balans in deze drie kleuren wordt bijgehouden kun je bovendien snel zien hoe je bestedingsgedrag zich tot dat van anderen verhoudt.

Zoals gezegd is het allemaal nogal ruw, maar het concept is de moeite waard. Kijk er dus eens rond om een indruk te krijgen waar deze alternatieve manier van rekenen. Overweeg zelf iets aan te bieden, of bekijk bijvoorbeeld het aanbod van GroenGemak. Mocht je feedback hebben, schroom dan niet het in te zenden; de makers willen graag leren over de manier waarop anderen deze alternatieve methode van beprijzen ervaren.