Bereken je energiebesparing

Groen:    Gemak:

Jaarrekeningen van energieleveranciers zijn vaak lastig te lezen. We leggen uit hoe je kunt controleren of je meer of minder bent gaan gebruiken, en hoeveel.

Keywords: energie woonwerk


Gevoelsmatig heb je het goed gedaan als je geld terugkrijgt van je energiebedrijf, maar door verschillen in meteropnametijden, prijsschommelingen, veranderingen van leverancier en dergelijke blijft dat altijd wat vaag. Toch is het niet moeilijk een vergelijking te maken als je weet waar je op moet letten.

Op je jaarrekening tref je vaak een aantal kolommen aan met verschillende getallen die je verbruik weergeven:

Verbruik elektriciteit: 1154 kWh hoog, 1187 kWh laag, in 372 dagen.  Verbruik gas: 318 m3 in 372 dagen.  Deze verbruiksgegevens en periodes vind je op elke rekening, en daarmee kun je simpelweg rekenen.

In dit geval is er een verschil in hoog/laag tarief, maar die kun je gewoon optellen tot het totaalverbruik van 1154+1187 kWh = 2341 kWh. Je ziet ook de periode waarover dat gebeurd is, namelijk 372 dagen. Bepaal nu hoeveel kWh je in een normaal jaar verbruikt: 365 dagen/jaar * 2341 kWh / 372 dagen = 2296 kWh/jaar.

Voor gas kun je hetzelfde doen, dat is 365 dagen/jaar * 318 m3 / 372 dagen = 312 m3/jaar.

Doe dezelfde berekeningen over het vorige jaar, zelfs al is dat maar een deel van het jaar en zelfs al is het bij een andere leverancier. Die verschillen werk je met deze berekening namelijk keurig weg. We geven het voorbeeld voor elektriciteit -- stel dat je daarmee uitkomt op 2664 kWh/jaar. Doordat je een standaardjaar van 365 dagen gebruikt kun je een goede vergelijking maken met andere jaren, zelfs schrikkeljaren. Als je vindt dat er geen (kolen)centrales bijgebouwd moeten worden dan is het een goed streven om elk jaar minder te verbruiken. Bovendien spaar je daarmee geld uit, want energie wordt steeds duurder.

Het percentage dat je minder verbruikt hebt is 100% * (oud-nieuw)/oud = 100% * (2664-2296)/2664 = 13,8%. Een uitstekende score en een uitdaging om volgend jaar te herhalen! Als het getal negatief is dan "sta je in het rood": je hebt dan meer verbruikt dan vorig jaar. Je bent dan deel van de reden waarom extra centrales moeten worden gebouwd. Kijk dan eens kritisch of er bespaard kan worden. Zoek op deze site, of op andere, of je je energieverbruik kunt minderen; het scheelt in je portemonnaie en in je omgeving!