Cursus Permacultuur 2009 in Enschede

Groen:    Gemak:

Permacultuur -- een ontwerpmethode die je leert om je omgeving duurzaam in te richten dankzij voorbeelden uit de natuur.

Keywords: permacultuur woonwerk energie afval tuin


Cursusbeschrijving

Permacultuur is een ontwerpaanpak waarmee je een duurzame omgeving ontwerpt voor jezelf of je gezin. Als grote voorbeeld dient de natuur, maar ook moderne techniek wordt niet geschuwd als inspiratiebron. Tijdens de cursus wordt niet alleen geoefend met het maken van ontwerpen, maar er worden ook veel praktisch toepasbare technieken gepresenteerd.

In plaats van het geluid dat vanalles niet meer mag omwille van het milieu biedt Permacultuur een overdonderende hoeveelheid mogelijkheden om prettig én verantwoord te leven. Een aanrader voor iedereen die popelt om zijn of haar leven te overdenken om uit te komen op duurzamer gewoontes.

Programma

De cursus bestaat uit drie onderdelen:

  • Uitleg en ontwerpoefening: Het Paradijs, 5 dinsdagavonden
  • Aanleg van een Permacultuur: Achtertuin Het Paradijs, 1 zaterdag
  • Optionele rondleiding: Permacultuur aan de Haarlebrink, datum nader te bepalen.

De uitleg en ontwerpoefening zelf bestaat uit dinsdagavonden met kennisoverdracht en de kans om die meteen in de praktijk te brengen. Ze vinden plaats in Het Paradijs, en gaan over:

In de loop van de cursus ontwerpen we een Permacultuur voor de achtertuin van Het Paradijs; de beste elementen zullen worden gecombineerd, en door de cursisten aangelegd. Behalve de cursisten is er op deze dag mogelijk ook ruimte voor vrijwilligers.

De rondleiding aan het begin toont hoe de fantasieloze gemeentebosjes aan de Haarlebrink in Zuid-Enschede zijn omgetoverd tot een Permacultuur. Het ontwerpdoel was iets te maken dat mooi én eetbaar is. De rondleiding wordt gegeven door de ontwerpers van deze Permacultuur, tevens de docenten voor de rest van deze cursus.

  1. De zelfredzame natuur gaat over de nadelen van het gewone technische ontwerpproces, de manier waarop oplossingen in de natuur als vanzelf groeien, hoe daarbij cyclische en symbiotische processen ontstaan en hoe dat alles degelijker oplossingen geeft dan de techniek ons verschaft.
  2. Mijn afval stinkt niet legt uit dat de mens het enige wezen is dat onbruikbaar afval produceert; hoe dat voorkomen kan worden en met welke natuurlijke principes dit op een plezierige manier veelal thuis kan. Het gaat over begrip van natuurlijk cykels, en bij ontwerp vooruitdenken en overzien; het gaat in op de principes van Cradle To Cradle.
  3. Een plant mag nuttig zijn rekent af met het idee dat een tuin ofwel een moestuin is, ofwel een siertuin. Behalve eetbaarheid geeft het stapels andere nuttige toepassingen voor planten, bijvoorbeeld voor verfstoffen en constructiehout. Het gaat over een tuin die minder werk vergt dan een partij stenen.
  4. Energie als water gaat over onze energieverslaving; het leidt uit het Broeikaseffect en Peak Oil af dat we meer lokaal moeten produceren en consumeren. Het gaat over het optimale gebruik van zonne-energie, benutting van water en warmte/licht. Soms toegepast met verbazend simpele technieken.
  5. Bijzondere plaatsen gaat over oogsten uit vijvers en tropische binnentuinen; over het ontginnen van woestijnen maar ook hoe je daken en balkons kunt vullen met verrassend veel planten.

Docent

Rick van Rein van GroenGemak is een ervaren ontwerper met een technische achtergrond. Permacultuur lijkt sterk op technisch ontwerpen, maar vermijdt liefst de zwaktes van de technische benadering.

Rick werkte met Robin Boers samen om Permacultuur in de praktijk toe te passen, met als fraai voorbeeld de 600 m2 gemeentegrond aan de Haarlebrink, die ze omtoverden in een soort park vol met planten die niet alleen mooi zijn, maar waarin ook onverwacht veel eetbaar is.

Praktische details

De 5 cursusavonden kosten samen € TBD. De cursussen vinden plaats op dinsdagavonden 10, 17, 24, 31 maart en 7 april 2009 van 19:30 tot uiterlijk 21:30 in Het Paradijs. Inschrijvingen zijn tot 10 maart welkom.

De aanleg van de achtertuin van Het Paradijs vindt plaats op zaterdag 18 april 2009 en is in principe voor iedereen toegankelijk, zolang er plek is. Cursisten krijgen voorrang, aanmelding vooraf kan teleurstelling voorkomen.

De rondleiding in de Permacultuur aan de Haarlebrink is gratis en vrijblijvend; het dient als introductie op het idee Permacultuur. Hij vindt plaats bij voldoende belangstelling, en in overleg met cursisten.

Neem voor vragen contact op via ons contactformulier, of bel GroenGemak op 053-7113421. Voor registratie, begeef je naar de cursuspagina bij VU Enschede.