Cursus Permacultuur in Enschede

Groen:    Gemak:

Permacultuur -- een ontwerpmethode die je leert om je omgeving duurzaam in te richten dankzij voorbeelden uit de natuur.

Keywords: permacultuur woonwerk energie afval tuin


Cursusbeschrijving

Permacultuur is een ontwerpaanpak waarmee je een duurzame omgeving ontwerpt voor jezelf of je gezin. Als grote voorbeeld dient de natuur, maar ook moderne techniek wordt niet geschuwd als inspiratiebron. Tijdens de cursus wordt niet alleen geoefend met het maken van ontwerpen, maar er worden ook veel praktisch toepasbare technieken gepresenteerd.

In plaats van het geluid dat vanalles niet meer mag omwille van het milieu biedt Permacultuur een overdonderende hoeveelheid mogelijkheden om prettig én verantwoord te leven. Een aanrader voor iedereen die popelt om zijn of haar leven te overdenken om uit te komen op duurzamer gewoontes.

Programma

De cursus bestaat uit drie onderdelen:

  • Uitleg en ontwerpoefening: 5 avonden
  • Zo mogelijk een dag aanleg van een Permacultuur
  • Optionele rondleiding: Permacultuur aan de Haarlebrink

De onderwerpen van de uitleg waren bij de Permacultuurcursus in 2009 als volgt:

  1. De zelfredzame natuur gaat over de nadelen van het gewone technische ontwerpproces, de manier waarop oplossingen in de natuur als vanzelf groeien, hoe daarbij cyclische en symbiotische processen ontstaan en hoe dat alles degelijker oplossingen geeft dan de techniek ons verschaft.
  2. Mijn afval stinkt niet legt uit dat de mens het enige wezen is dat onbruikbaar afval produceert; hoe dat voorkomen kan worden en met welke natuurlijke principes dit op een plezierige manier veelal thuis kan. Het gaat over begrip van natuurlijk cykels, en bij ontwerp vooruitdenken en overzien; het gaat in op de principes van Cradle To Cradle.
  3. Een plant mag nuttig zijn rekent af met het idee dat een tuin ofwel een moestuin is, ofwel een siertuin. Behalve eetbaarheid geeft het stapels andere nuttige toepassingen voor planten, bijvoorbeeld voor verfstoffen en constructiehout. Het gaat over een tuin die minder werk vergt dan een partij stenen.
  4. Energie als water gaat over onze energieverslaving; het leidt uit het Broeikaseffect en Peak Oil af dat we meer lokaal moeten produceren en consumeren. Het gaat over het optimale gebruik van zonne-energie, benutting van water en warmte/licht. Soms toegepast met verbazend simpele technieken.
  5. Bijzondere plaatsen gaat over oogsten uit vijvers en tropische binnentuinen; over het ontginnen van woestijnen maar ook hoe je daken en balkons kunt vullen met verrassend veel planten.

Docent

Rick van Rein van GroenGemak is een ervaren ontwerper met een technische achtergrond. Permacultuur lijkt sterk op technisch ontwerpen, maar vermijdt liefst de zwaktes van de technische benadering.

Rick werkte met Robin Boers samen om Permacultuur in de praktijk toe te passen, met als fraai voorbeeld de 600 m2 gemeentegrond aan de Haarlebrink, die ze omtoverden in een soort park vol met planten die niet alleen mooi zijn, maar waarin ook onverwacht veel eetbaar is.

Praktische details

Voor 2010 is de cursus ingepland op dinsdagavonden 9, 16, 23, 30 maart en 6 april. De cursus start om 20:00 en is afgelopen rond 21:30. De locatie is dit jaar de Volksuniversiteit.

De reacties op de cursus in 2009 waren erg positief, en we lijken te zijn geslaagd in de opzet om een bescheiden inleiding in Permacultuur dichtbij beschikbaar te maken in Enschede. Dit heeft ons bemoedigd om de cursus ook in 2010 aan te bieden, bij voldoende belangstelling.

Om in te schrijven of voor vragen, neem contact op met de Volksuniversiteit of bel GroenGemak voor informatie op 053-7113421.