Een bescheiden PC voor iedereen

Groen:    Gemak:

Na een paar jaar speuren kan GroenGemak een eerste serieuze zet doen om het energieverbruik van computers terug te dringen: We hebben een kleine serie BUREAUCOMPUTERS OP MAAR 7 WATT ontwikkeld, die per direct beschikbaar zijn voor de verkoop.

Keywords: energie woonwerk


/images/wt3125.jpg

De hardware is speciaal geselecteerd om energiezuinig te zijn, zonder rumoerige onderdelen zoals ventilatoren of harde schijf; de computer zwoegt dus in absolute stilte. De software is eenvoudig te bedienen en is daarmee een prima leeromgeving voor bijvoorbeeld kinderen en ouderen, maar biedt ook genoeg mogelijkheden om ervaren gebruikers tevreden te kunnen stellen. We heten u graag welkom in de winkel om dat zelf te ervaren.

De meestgehoorde frustraties rond computers zijn dure licenties, virussen en spam. Dit alles is goed in de hand te houden met de geleverde software, zonder te hoeven vervallen tot illegale software. Deze computer levert op al deze punten minder irritatie dan de grovere machines die men in grote ketens liever slijt.

Een laatste opvallend punt van deze computer is dat hij in 2 seconden beschikbaar is vanuit de handige slaapstand. Dit betekent dat het praktisch haalbaar is om altijd een computer bij de hand te hebben, letterlijk met een druk op de knop. Diezelfde knop zet de computer in 1 seconde ook weer terug in slaapstand. Zo'n snelle slaapstand is daadwerkelijk bruikbaar; in plaats van de monitor schakelt u de computer uit die de monitor gewoon mee in slaap sust.

Geleverd pakket: Computer, muis, toetsenbord, LAN-kabel.
Zelf regelen: Internet, monitor of een TV met VGA-ingang.
Energieverbruik: Piek 7 Watt, slapend 4 Watt. Bij 5 uur piekgebruik op een dag komt dat neer op 40 kWh in een jaar. Ter vergelijking: gangbare PC's draaien vaak op 80 Watt, en vragen in datzelfde jaar 215 kWh.
Aansluitingen: Netwerk, VGA-monitor, geluid, 4x USB 2.0, Parallel, 2x RS-232.
Internet: Webbrowsen, email, chat, bloggen, bellen/VoIP.
Media: Geluid, flash, printen, internetradio. De PC is te bescheiden om films te vertonen.
Werken: Tekstverwerken, rekenvel, tekenen, kalender.
Gegevensopslag: Interne flash (beperkt), USB-stick, externe media.
Bankieren: OK, mits de bank zich niet beperkt qua ondersteuning. Triodos is een voorbeeld van een prima werkende bank.
Online diensten: Google, Twitter, Mijn Energieker, enzovoort!
Opstarttijden: Uit slaaptoestand: 2 sec. Koude start: 2 min, eventueel te bekorten tot 1,5 min.
Taal: Engelstalige software.
Prijs: EUR 115, incl BTW, excl eventuele verzendkosten.

Merk op dat de PC beschikt over aansluitingen voor geluid maar dat er extra hardware nodig is om daar iets mee te doen. De geleverde hardware is, met uitzondering van de LAN-kabel, apparatuur in een tweede leven.

De computer wordt in principe compleet geleverd; er hoeft alleen nog een monitor of VGA-ready TV op te worden aangesloten. Daarnaast heeft u een netwerkaansluiting nodig op een internetrouter. De normale toepassingen zijn reeds aanwezig: email, webbrowsen, tekstverwerken, calculaties, ... maar er is ook een mogelijkheid om additionele software te downloaden. Kenmerkend aan al deze toepassingen is het achterwege blijven van overbodige opsmuk die vooral leiden tot de noodzaak van een zwaardere computer. Enfin, kom het proberen om zelf te ervaren hoe compleet het allemaal is.