GroenGemak spreekt Gemeente Enschede toe

Groen:    Gemak:

Op 14 september 2009 sprak GroenGemak voor de gemeenteraad van Enschede over de toekomstige voedselvoorziening in Nederland en Enschede.

Keywords: peak oil voeding woonwerk gezondheid


We legden de gemeenteraad het volgende probleem voor:

  1. Peak oil zorgt voor sterk stijgende kosten voor fossiele brandstoffen;
  2. Elke calorie van onze hedendaagse voeding kost tienmaal zoveel calorieen aan fossiele energie.

Deze combinatie lijkt een ramp te voorspellen. De huidige vorm van voedselvoorziening, juist in het Westen, is een comfortabel dood spoor. Alsof dat nog niet voldoende zorgen geeft, is er nog een extra probleem:

  1. We zijn sterk van bijen afhankelijk, maar de instandhouding ervan is aan vriendelijke grijsaards uitbesteed, en Nederlanders zijn er bang voor doordat ze bijen verwarren met wespen.

Deze informatie is op de volgende plekken terug te vinden:

Verder leesvoer, voor wie meer wil weten over Permacultuur of Plukbossen, is hier te vinden:

  • Permaculture in a Nutshell door Patrick Whitefield, ISBN 978-1856-2300-32, is een uitstekende korte introductie voor een paar euro. Een supergeschikt kadootje om mensen mee te inspireren!
  • Polyface is de boerderij van Joel Salatin, die in dit praatje wordt gebruikt als voorbeeld van een boer die de natuur observeert en de principes toepast in een systeem waarbij zowel mensen als dieren welvaren.
  • Het cursusmateriaal voor de permacultuurcursus van GroenGemak, met veel verdergaande referenties.
  • How to make a Forest Garden door Patrick Whitefield, ISBN 978-1856-2300-82, is een praktische handleiding over het opbouwen van duurzame bossen die een hoop voedsel produceren. Als dit goed wordt aangepakt dan is zo'n "plukbos" een stuk productiever dan een monocultuur zoals mais, soja of graan. Na een aantal opstartjaren is hier bovendien vrijwel geen onderhoud meer voor nodig. Het is het meest veelbelovende alternatieve systeem voor voedselproductie voor een stabiele toekomst.