GroenGemak genereert 1000 kWh in een half jaar

Groen:    Gemak:

Op 31 mei 2009, om 13:57 passeerden van de zonnecellen op het dak van GroenGemak de mijlpaal van 1000 kWh, of 1 MWh. Deze energie is goed voor terugbetaling (of minder kosten) van EUR 564, en bespaart de wereld 410 kilogram CO2 en 0,24 gram nucleair afval in vergelijking met de lokaal gebruikelijke standaardleverancier. En dat op een gewoon huisdak, in ongeveer een half jaar!

Keywords: energie woonwerk peak oil


Hieronder volgen de grafieken tot de mijlpaal van deze meting; de tijden zijn GMT-tijden, dus 11:57 was het moment van de mijlpaal. De eerste grafiek toont de hoeveelheid die er binnenkomt op elk tijdstip, en de tweede is de efficiency van de omzetter (die piekt soms boven 100% omdat hij lading bevat, maar het gaat om het gemiddelde, zo'n 96%).

Productie in de 24 uur tot aan de mijlpaal. Efficiency van de omzetter in de 24 uur tot aan de mijlpaal. Productie in de dagen voorafgaand aan de behaalde mijlpaal. Productie in de maand van de behaalde mijlpaal. Productie in de maanded tot en met de behaalde mijlpaal.

Het belangrijkste voordeel van zonnecellen is uiteraard dat het helpt om af te koppelen van de aflopende energievoorraden. Energieprijsvariaties doen er niet meer toe; de opbrengst ligt vast op een bepaald minimum. Deze installatie is dan ook opgezet om een huishouden vrijwel volledig te voeden, met 2640 Watt piekvermogen.

De eerste werkdag van de installatie was op 6 november 2008, dus deze opbrengst is in 7 maanden bereikt. De installatie lijkt goed op schema te liggen voor de verwachte jaaropbrengst van 2112 kWh, want de piekopbrengsten van de zomer zitten er nog aan te komen. Deze opbrengst zou neerkomen op EUR 1191 opbrengst aan bespaarde/teruggeleverde energie, of 865 kilogram CO2-reductie en een halve gram nuclear afval. Maandelijks is dat EUR 99, 72 kilogram CO2 en 0,042 gram nucleair afval.

Update 18 juni: Sinds bovenstaande zijn we 18 dagen verder, en zijn alle getallen al 20% hoger geworden! In die paar dagen is maar liefst 200 kWh opgewekt, ofwel 11,11 kWh per dag. Dit verkocht tegen EUR 6,27 per dag, en het bespaarde 4,6 kg CO2 (stel je voor dat je dat elke dag naar een afvalpunt zou moeten sjouwen) en 27 mg nucleair afval. Dank u wel, Zon!

Nucleair afval: Een besparing van een halve gram nucleair afval lijkt weinig, maar het bouwt op in werkelijkheid een moordend tempo. Ga uit van een afbraaktijd van 10000 jaar, dan voorkomen deze zonnecellen dat we aan het eind van die tijd 50 kilogram zouden hebben opgewekt voor dit huishouden. En dat is enorm veel als je je bedenkt in hoeveel beton en zoutkoepels en politiek gedram dit zou moeten worden ingepakt!

Details: Prijzen varieren lichtelijk met de tarieven van een leverancier, maar worden verder door de subsidie stabiel gehouden op een vast minimum prijsniveau gedurende de eerste 15 jaar. CO2-reductie is in vergelijking met de meestvoorkomende lokale groen/grijze leverancier Essent, en deze tabel.

Verdubbeling van uitkomsten: Bovenstaande resultaten werden verdubbeld (want er was 2 MWh opgewekt) op woensdag 26 augustus 2009 om 15:30.

Live data: Als je recentere gegevens wilt zien, kijk dan op de pagina met live grafieken. De kWh-meter die hier rapporteert is gestart toen er al 1234 kWh was opgewekt, dus dat aantal kun je nog bij de gerapporteerde opbrengsten optellen.