Nieuws over groene onderwerpen

Een bescheiden PC voor iedereen

Groen:    Gemak:

Na een paar jaar speuren kan GroenGemak een eerste serieuze zet doen om het energieverbruik van computers terug te dringen: We hebben een kleine serie BUREAUCOMPUTERS OP MAAR 7 WATT ontwikkeld, die per direct beschikbaar zijn voor de verkoop.

Keywords: energie woonwerk


GroenGemak Jaarverslag 2009

Groen:    Gemak:

Het jaar 2009 was een serieus startjaar voor GroenGemak. Er is een hoop gebeurd.

Keywords: diensten verslag


GroenGemak spreekt Gemeente Enschede toe

Groen:    Gemak:

Op 14 september 2009 sprak GroenGemak voor de gemeenteraad van Enschede over de toekomstige voedselvoorziening in Nederland en Enschede.

Keywords: peak oil voeding woonwerk gezondheid


Permacultuur op de hackerconferentie HAR'2009

Groen:    Gemak:

Op de hackerconferentie HAR'2009 hebben we het onderwerp Permacultuur geintroduceerd. Immers, dit is een ontwerpaanpak die goed aansluit bij het technische denken, zeker door de creatievelingen die de geuzennaam "hacker" dragen (we hebben het over positief ingestelden en niet over "crackers", de Nederlandse media maken daar nogal eens een rommeltje van). Hoewel het onderwerp landbouw is, is het niet zo'n probleem voor hackers om eens een ander vakgebied te bekijken. De voordracht leverde dan ook positieve reacties op uit ongeveer 400 bezoekers.

Keywords: permacultuur hacken


Informatie over zonne-energie

Groen:    Gemak:

De zon geeft ons een overvloed aan energie, gratis en voor niets. Het enige wat je hoeft te doen is het opvangen, en omzetten in een vorm waarmee je minder afhankelijk wordt van olie en gas. Met de stijgende prijzen voor energie, zeker met de stormachtige stijgingen die er voorspelbaar aan zitten te komen, is dat zo gek nog niet.

Keywords: energie peak oil woonwerk


Triodos Bank de duurzaamste

Groen:    Gemak:

De Nederlandse Triodos Bank heeft internationaal goed gescoord: ze is dit jaar uitgeroepen tot de duurzaamste bank van de hele wereld! GroenGemak bankiert bij Triodos en is hier dus apetrots op; daarnaast is het ook een hele prettige bank om gebruik van te maken.

Keywords: woonwerk


GroenGemak genereert 1000 kWh in een half jaar

Groen:    Gemak:

Op 31 mei 2009, om 13:57 passeerden van de zonnecellen op het dak van GroenGemak de mijlpaal van 1000 kWh, of 1 MWh. Deze energie is goed voor terugbetaling (of minder kosten) van EUR 564, en bespaart de wereld 410 kilogram CO2 en 0,24 gram nucleair afval in vergelijking met de lokaal gebruikelijke standaardleverancier. En dat op een gewoon huisdak, in ongeveer een half jaar!

Keywords: energie woonwerk peak oil


Handouts voor Cursus Permacultuur 2009

Groen:    Gemak:

De handouts voor deze cursus_ zijn nu beschikbaar voor download. Ze bevatten de grote lijn, maar missen natuurlijk de details en vele voorbeelden die de cursus zelf zo leuk maken.

Keywords: permacultuur cursus


TetraPak ontrafeld

Groen:    Gemak:

Wie flink recyclet, merkt dat vooral aan elkaar gestanste, gelaagde verpakkingen nergens bij horen. Daar lijkt nu wat op gevonden te zijn.

Keywords: afval woonwerk


Groene energie blijkt spotgoedkoop

Groen:    Gemak:

Groene energieleverancier GreenChoice blijkt volgens een melding van Telegraaf slechts door één grijze leverancier te worden verslagen, en dan nog maar op luttele euro's per jaar.

Keywords: energie woonwerk