Vergelijking van Vleesvervangers

Groen:    Gemak:

Deze test vergelijkt een groot aantal vleesvervangende producten, met name op de smaakbeleving.

Keywords: voeding woonwerk


Wat?

Hieronder worden vleesvervangers vergeleken. We zijn natuurlijk op de hoogte dat vegetariers (of vagetariers, zoals mensen weleens worden genoemd als ze niet veel vlees eten) meestal probleemloos zonder vlees koken, maar het lijkt toch nuttig om een soort marktoverzicht te hebben. Al was het maar voor mensen die willen snuffelen aan alternatieven.

Waarom?

Er zijn een paar hele goede redenenen om minder of zelfs geen vlees te eten. In het kort komen ze neer op:

  • Vlees is slecht voor de gezondheid, en draagt bij aan hart- en vaatziekten.
  • Vlees is inefficient voedsel, en past niet in een wereld waarin ook honger voorkomt.

Meer in detail staat de motivatie hier beschreven.

Een reden om vervolgens vleesvervangers te eten kan zijn dat je zin hebt in aardappels met groente en dat je dan iets op je bord mist. Vegetariers kiezen sneller voor maaltijden waar een groenteprut bij kan, en zorgen dan dat ze regelmatig peulvruchten eten (zodat ze voldoende eiwitten binnenkrijgen).

Waar?

We hebben gekeken welke artikelen in supermarkten te vinden zijn. Mensen die boodschappen doen in natuurvoedingswinkels hebben vaak een wat ruimere keus. De meesten uit die laatste groep is echter goed op de hoogte van achtergronden van voeding, want juist daarom kiezen ze voor natuurvoeding.

Albert Heijn Tivall Balletjes: Recept: Swidish "meatballs" met rijst (met tomaat uit blik, groenten, kruiden, beetje kerriepoeder). Lekkere gehaktvervanger. Merkmaar seitansmaakje; dat wil zeggen, onplezierig als het afgekoeld is, dus warm opeten.

Albert Heijn Tivall Gegrilde filet: Seitan-achtige smaak, inclusief de rare smaak als het kouder is. Goede kip-imitatie. Lekker met tomatige saus of dip.

Albert Heijn Tivall Groenteballetjes: Gespiest, met paprika en champignons in de oven of op de barbecue. Erg lekker!

Albert Heijn Tivall Hamburger: Geen soja-achtige smaak, meer als die van een diepvrieshamburger van een goedkoop merk. Kennissen vonden het erg op vlees lijken.

Albert Heijn Tivall Indonesische carre: Aardige smaak, niet geweldig. Beetje dure prijs/smaak verhouding.

Albert Heijn Tivall Marokkaanse schijf: Als burger bij aardappels/groente, of bij stamppot boerenkool. Smaklijk, zacht, vleesachtig, wel wat droog.

Albert Heijn Tivall Rookworst: Verrassend rookworsterig. Iets meliger/zachter, door erg fijne structuur. Een worst is genoeg (daarna staat het tegen) in tegenstelling tot vleesrookworst.

Albert Heijn Tivall Toscaanse Carre: Verrukkelijk! zeggen ook vleesfanaten. Ongezond ook; het is erg vet eten. Kan groente bij pasta vervangen.

Albert Heijn Tofu Roerbakreepjes Pittig gekruid: Geprobeerd in wraps met groente. Lekkere smaak, bite is okay.

Goodbite balletjes: Lekker en pittig (kruidig). Droge hap. Zit er lactose in? Lekker (in achten gesneden) door salade. Lekker door sauzen.

Goodbite sateschnitzel: Niet gek. Niet duur. Geen sterke smaak maar wel genoeg. "Net een stukje vlees."

Lima vegi-grills, seitan provence: Bakt eenvoudig, is alleen slap, valt uit elkaar. Lekker, wel zacht. Wordt mooi bruin. Na afkoelen smaakt het vreemd, zoals seitan nu eenmaal doet.

Quorn fijngehakt hache: Geprobeerd in kofta, dus met tomaat en salade in pitabrood. Niet indrukwekkend.

Quorn satestukjes: Lekkere sate, wel sterk smakend naar ketjap. Niet veel; een verpakking van 300 gram met rijst is een maaltijd voor 1 matige eter.

Quorn stukjes Des: Geprobeerd in pompoensoep; heerlijk! Kippig.

SoFine Tofu Stripes: Typisch supermarkttofu: Heel verantwoord, maar geen geweldige smaak. Stukjes ogen als vlees maar zijn erg zacht. Vorm is handig voor verwerking in een mengsel -- maar ik heb eigenlijk liever champignons... zie ook Tofu algmeen.

Vivera Vegaburger: Lekker burger, beetje tussen groente en vlees in, fijne textuur. Wel droog.

Hoe?

We gaan hier niet in op alle kooktechnieken. Veel burgers en balletjes maak je trouwens net als vlees klaar. Wel lopen we even kort langs de soorten vleesvervangers op de markt.

Kikkererwten: Levert vaak een lekkere smaak op, maar wel altijd een beetje een droge hap. Falafel is het bekendste voorbeeld op deze basis.

Seitan: Prima vleesachtige vervanger, maar als het afkoelt krijgt het een hele vreemde smaak, die ronduit onprettig is. Het is dus zaak om seitan altijd warm te eten, en dan is het beslist lekker.

Tempe: Heerlijk in stoofpotjes. Tempe heeft nogal een rare eigen smaak en die verdwijnt als het stooft vaak helemaal. Wat dan overblijft is een fluweelzacht ingredient.

Tofu: Heerlijk als het vers is; meestal moet je daarvoor naar een toko. Er is zo ontzettend veel mee te doen dat het goed is eens een Aziatisch kookboek er op na te slaan. Chinezen en Japanners houden erg van tofu en kunnen er dan ook goed mee overweg.

Quorn: Geweldige kip-imitatie. Ook vleeseters kiezen dit vaker, heb ik begrepen. Het scheelt ook wel erg in verhouding met al het gedoe met bacterien, ziektes en dierenmishandeling bij vleeskippen.