Liever een laptop

Groen:    Gemak:

Een laptop trekt zoveel minder energie dan een volledige desktop, dat het vaak goedkoper uitpakt. Daarbij is het een prima alternatief voor een computerhoekje in de woonkamer.

Keywords: energie woonwerk


Wat?

Een laptop trekt ongeveer een vijfde van het vermogen van een volledige desktop-PC. Reken voor een desktop op 125 Watt, met pieken van 300 Watt (vooral tijdens spelletjes). Laptops zijn niet altijd geschikt voor spellen, maar ze zijn verder prima om mee te werken. Reken op 25 Watt voor een laptop.

Het meest slijtende onderdeel aan een laptop is normaalgesproken de batterij -- de tijd dat die werkzaam is neemt zienderogen af bij het herhaald laden en ontladen. Overweeg om thuis de laptop gewoon op de voeding aan te sluiten, eventueel zonder de batterij er in te steken.

Waarom?

Laptops verbruiken minder elektriciteit en zijn dus beter voor het milieu en de portemonnee. Bovendien zijn ze een stuk handiger -- een laptop neem je op schoot en staat niet eens lelijk op een salontafeltje. In huishoudens kan dat onenigheid schelen over de computerkast -- die qua gezelligheid in de huiskamer zou moeten staan, maar er niet uitziet. Via een (draadloos) netwerk is het mogelijk om randapparatuur zoals een printer in een andere ruimte op te stellen.

Hoe?

Een kleine berekening helpt om te bepalen of een laptop financieel een beter idee is. We gaan uit van een desktop die EUR 600 kost, die vergelijken we met een laptop van EUR 750. We gaan voorbij aan de levensduur van de twee machines platformen, omdat die zeer persoonlijk is.

Wat we gaan uitrekenen is hoeveel elektriciteit we moeten verbruiken om het prijsverschil terug te verdienen. Afhankelijk van hoeveel uren je per dag computert kun je dan inschatten in hoeveel jaren je het verschil hebt terugverdiend.

Als computergebruik op de laptop 25 W trekt, en op de desktop plus monitor trekt 125 W, dan bespaart de laptop dus 100 W, ofwel elk uur 0,1 kWh -- tegen een prijs van EUR 0,25 per kWh is dat EUR 0,025 per uur. Het prijsverschil van EUR 150 is dus terugverdiend na 6000 uren computeren.

Als je per dag 4 uur computert, is dat per jaar 365 maal zoveel, dus 1460 uur. Je verdient de laptop dus terug in 6000/1460 = ruim 4 jaar terug.

Pas deze berekening aan voor je eigen situatie. Mocht een laptop niet aangeven welk vermogen hij heeft, zoek dan naar de gegevens van de accu en de duur dat de laptop daarop kan draaien. Accu's worden opgegeven in een vermogen in mAh en een aantal V. Vermenigvuldig die getallen om een aantal mWh te krijgen -- en deel door 1000 om een aantal Wh te krijgen. Deel dat door het aantal uren dat de batterij meegaat; de computeruitkomst is het aantal Watt, zoals de 25 W die we hierboven aannamen.

Er zijn ook energieverbruiksmeters in de handel. Die sluit je aan tussen computer en stopcontact, en terwijl je ermee werkt kun je dan de kosten voor energie laten optellen. Soms leveren zulke meters zelfs een prognose voor de jaarkosten aan energie.

Waar?