De werking van microvezels

Groen:    Gemak:

Microvezeldoekjes maken het mogelijk om milieuvriendelijker schoon te maken. En het is goedkoper en gemakkelijker op de koop toe.

Keywords: woonwerk afval


Wat?

Microvezeldoekjes maken het mogelijk om schoon te maken zonder zeep. Sterker nog, als je zeep zou gebruiken dan doe je de werking van de microvezels teniet.

Een microvezel hecht vuil en vet aan de doek waarmee je reinigt, en daardoor is het niet of minder vaak nodig water te verversen. Uiteindelijk reinig je het doekje met zeep en warm water, bijvoorbeeld in de wasmachine.

Waarom?

Chemische middelen die gebruikt worden bij de schoonmaak zijn schadelijk voor het milieu. Er zijn middelen die op plantaardige basis werken, en daarvan is de milieuschade beperkt tot de gevolgen van productie, vervoer en afvalverwerking. Dat ook nog vermijden is een goed idee.

Bovendien is het veel goedkoper om zonder schoonmaakmiddelen te werken dan met. Een kwestie van investeren in goede schoonmaakmiddelen dus, waarna een hoop geld kan worden bespaard.

Hoe?

Vuil en vet zijn niet rechtstreeks in water oplosbaar. Door zeep toe te voegen krijg je een soort "brug" tussen water en vuil/vet, waardoor het water die stoffen opeens wel kan bevatten. Het klassieke schoonmaken komt eigenlijk neer op het oplossen van vuil en vet in zeepwater, waardoor de concentratie afneemt en de concentratie op het vlak waarop je schoonmaakt flink verlaagd wordt.

Microvezeldoekjes hebben een structuur die juist wel in staat is om vuil en vet aan zich te binden. Afhankelijk van de toepassing gebruik je daarbij water of niet -- wel voor het schoonmaken van de keuken en niet voor en stofdoek -- maar het principe blijft dat vuil gebonden wordt aan de doek, en niet aan eventueel gebruikt water. Een soort vuilmagneet dus. Als je water gebruikt dan blijft dat schoon, zodat je minder kunt gebruiken en ook minder hoeft te verschonen.

Zeep bindt vuil en vet vaak net iets beter dan een microvezeldoekje. Als je zeepwater zou gebruiken om met zo'n doekje schoon te maken, dan zou je alles wat aan het doekje gebonden is losweken. Dat is prima om ze na gebruik te reinigen, maar niet terwijl ze het vuil van je huis moeten binden.

Schoonmaken met microvezeldoekjes doe je dan ook steevast zonder zeep. Het doel is zo goed mogelijk contact te krijgen tussen het te reinigen oppervlak en het doekje, dus vlak wrijven is wat je doet.

Waar?

Microvezeldoekjes zijn in huishoudzaken te koop, voor toepassingen zoals stoffen, algemene oppervlakken en vloeren. Daarnaast zijn er wat specialistische merken die niet zo gemakkelijk te vinden zijn, maar die soms betere werking bieden.

  • Ha-Ra is met name bekend vanwege de ramenwisser. De distributie van de dure/professionele schoonmaakmiddelen gebeurt via een netwerk van consulenten die vanuit hun woning verkopen.