Gewoontes veranderen... waarom ik? waarom nu?

Groen:    Gemak:

Iedereen vindt dat er wat aan het milieu moet worden gedaan, maar het moet wel net uitkomen. Hier lees je een paar veelgehoorde redenen om het nog even uit te stellen.

Keywords: woonwerk


Wat?

Het is verleidelijk om jezelf te vertellen dat jij, in jouw situatie, niet mee kunt doen aan het veranderen van milieuproblemen. Of dat jouw invloed niet de moeite waard is.

Toch is het niet erg moeilijk om milieubewuster te zijn, zoals deze site met stapels ideeën en achtergronden uitlegt. Vaak is het een kwestie van eenmalig nadenken over hoe je de dingen doet, en iets ander gedrag aanleren. Helemaal niet moeilijk dus.

Als jij 1 kWh bespaart, en er zijn een miljoen mensen die in dezelfde situatie zijn als jij, dan besparen jullie samen een miljoen kWh. En als die anderen niet meedoen dan kan jou in elk geval niets verweten worden.

Mensen hebben het vaak te druk om na te denken over dit soort dingen, gewoon door de situatie waarin ze verkeren. Maar dat is ontwijkend gedrag, want je kunt dat altijd wel zeggen. Een normaal mens is altijd druk, met bijvoorbeeld:

  • als kind; spelen, school en sport
  • als tiener: school, studeren, uitgaan
  • als jongvolwassene: studeren of eerste baan, leven opbouwen
  • als volwassene: kinderen, baan, gezinsleven
  • als oudere: veel verantwoordelijkheden

En voilá, de volgende generatie doet dezelfde dingen als de vorige; en we weten allang dat dat niet zo heel duurzaam is.

Een veelgehoorde reden om nog niet mee te doen is dat de overheid het maar moet regelen. Dat kan natuurlijk best, alleen kan de overheid niet veel meer dan burgers aansturen. Dat doet ze eigenlijk altijd met belastingen en subsidies. Dus als je wacht op de overheid dan moet je niet raar opkijken als er allerlei onprettige belastingen worden ingevoerd. Misschien is het beter om dat voor te blijven.

Waarom?

Dat we wat aan het milieu moeten doen weet iedereen. Het milieu wordt benadeeld doordat we er geen rekening mee houden bij ons dagelijks gedrag. Er moeten dingen veranderen, maar we komen er niet aan toe.

De realiteit is dat je alleen aan dingen toekomt die je belangrijk genoeg vindt. Als je zegt dat je in jouw situatie niet kunt nadenken over milieuzaken dan zeg je eigenlijk dat je het niet belangrijk vindt.

Nederlanders hebben de neiging om de goedkoopste, of de gemakkelijkste dingen te kiezen. Gemak heeft heel vaak te maken met dingen te blijven doen zoals ze altijd zijn gedaan, zonder het proces door te maken van bepalen welke nadelen er aan zitten en welke alternatieven er zijn die op die punten beter scoren. Terwijl er stapels websites zijn die je uitleggen hoe.

Veel mensen hikken dus tegen een hobbel op. Een hobbel die een eenmalige inspanning vraagt, en die leidt tot groener gedrag dat vaak ongeveer dezelfde hoeveelheid moeite kost, of soms zelfs minder. Let op wat anderen in je omgeving je aanraden -- zij hebben die hobbel genomen en kunnen je misschien laten zien hoe een verandering uitpakt. Zo kun je de hobbel een beetje gladstrijken. Zoek informatie op websites en vraag actief rond. Er is veel te leren, en de kennis is wijd verspreid.

Wanneer we dit niet zelf oppakken zal de regering dat vroeg of laat doen. Het probleem met de regering is alleen dat ze mensen niet kunnen aansturen via het hart, maar alleen via de portemonnee. Wat je dus krijgt is meer accijns op diesel, verrekening van kunstmestproblemen en CO2 voor transport of kasverwarming in wintertomaten, enzovoort.

Het is heel Nederlands om slaafs af te wachten wat de regering ons voorschrijft, maar als er dan wat gebeurt dan heb je geen reden tot klagen. Daarentegen, als je al vooruitkijkt en al was overgeschakeld op groenere alternatieven dan zul je weinig meekrijgen van dergelijke regelingen. Neem het heft in eigen hand, wees geen slaaf van de overheid.

Hoe?

Deze site staat vol met ideeën over hoe je groener kunt leven. Daarbij letten we er zelfs op dat je gemak niet wordt verstoord. Let wel, je gemak na een verandering van je gewoonten -- de moeite om uit te zoeken hoe jij in jouw situatie zou kunnen veranderen blijft een stuk werk, maar dat kan heel interessant zijn. Pak niet alles tegelijk aan, maar doe de dingen stuk voor stuk, maar dan wel goed.

Waar?

http://groengemak.nl -- een site vol groene inspiratie.