Een tuin is een makkie

Groen:    Gemak:

Veel stadstuinen zijn gevuld met stenen of tegels. Het idee daarachter is meestal dat een tuin op die manier minder gedoe geeft. Maar dat valt vaak tegen: onkruid vindt altijd wel een hoekje, of een randje tussen tegels. En dat terwijl het veel gemakkelijker kan.

Keywords: tuin woonwerk


Wat?

Als je een gemakkelijke tuin wilt, zet er dan gemakkelijke planten in. Een ervaren tuinman weet precies wat je nodig hebt, want die krijgt vaak genoeg verzoeken om gemakkelijke tuinen. Eenmaal aangelegd met langzaam groeiende planten heb je er weinig omkijken naar.

Zwarte grond wordt vaak gezien als symbool van netheid; maar eigenlijk is het een symbool van levenloosheid. Zwarte grond waarin niets groeit is niet natuurlijk, en de natuur zal het met hand en tand proberen te veroveren -- of preciezer gezegd, met pionierende planten die wij vaak met onkruid aanduiden. Je snapt al wel dat je die strijd gaat verliezen. Ook spuiten met gif helpt maar tijdelijk. De oplossing is simpel: je laat gewoon de grond begroeien met vlakke beplanting die even snel om zich heen grijpt als onkruid zou doen.

Is gras vervelend, omdat het gemaaid moet worden en omdat er vaak rare plekken in komen? Ook dat is op te lossen. Plant beloopbaar mos op de plaatsen waar je anders gras zou planten. Mos hoef je niet te maaien en het blijft ook de hele winter frisgroen.

Waarom?

Planten fixeren CO2, ze halen er hun bouwstof koolstof uit. Een tuin is dus een manier om die stof op te slaan die in gasvorm zo slecht uitpakt voor onze wereld. Bovendien bevorderen planten andere vormen van leven, zoals vogels. En ook mensen vinden het vaak prettig toeven tussen een paar mooie struiken.

Puur voor het gemak is een plant veel minder werk dan stenen -- want elke week onkruid tussen tegels uit krabben is niemand's hobby, terwijl het bijknippen van boompjes zo weinig nodig is dat er altijd wel iemand is te vinden om je erbij te helpen. Doe het samen met de buren, of huur er iemand voor in als het je zelf te veel werk is. Het hoeft vaak immers maar eens per jaar.

Houd eens in de gaten hoeveel er in een begroeide tuin vanzelf gebeurt, als je een stukje openlaat. Of als je een teentje knoflook plant in het najaar. Het is een prachtgezicht om de natuur tot leven te zien komen, en het is wat dat betreft zeker aan te raden om een hoekje vrij te houden voor experimentjes. Kijk, leer en geniet ervan.

Hoe?

Als je een gemakkelijke tuin wilt hebben, zoek dan naar planten en bosjes die niet te hard groeien. Dat betekent dat ze ook weinig of geen voeding in de bodem nodig hebben. Let erop dat je vooral vaste planten aanbrengt, anders moet je nog elk jaar met zand en schepjes in de weer.

Tuinmannen krijgen vaak zat vragen naar gemakkelijke tuinen, en ze kunnen je dus prima uitleggen hoe je die zou kunnen aanleggen. Vraag desnoods om hulp als je het zelf te veel werk vindt.

Waar?

Bezoek je lokale tuincentrum voor een idee van wat mogelijk is. Spreek erover met je buren; overal woont wel een tuinliefhebber die je met plezier wat suggesties aan de hand zal doen; laat desnoods een lokaal hoveniersbedrijf langskomen voor een voorstel.