Sparen doe je voor later

Groen:    Gemak:

Sparen is de gemakkelijkste manier om je geld een beetje te laten groeien (al is het maar om de inflatie voor te blijven). Maar wat gebeurt er allemaal terwijl de bank het in handen heeft?

Keywords: geld


Wat?

Een bank krijgt geld te leen van spaarders, en dat investeren ze weer met de bedoeling er meer profijt van te halen dan ze op de spaarrekening uitkeren. Het verschil is hun winst. Hoe meer geld ze zo kunnen laten rollen, hoe groter de winst.

Er zijn banken die het geld op spaarrekeningen alleen op een bepaalde manier gebruiken; bijvoorbeeld zou je daarmee cultuur kunnen bevorderen, of kleine ondernemers in derdewereldlanden, of milieuvriendelijke initiatieven.

De rente van dit duurzame sparen is vergelijkbaar met die van een gewone bank; ook qua kosten zijn deze banken vergelijkbaar. Waarom zou je je geld dus niet laten spreken voor wat jij wilt, terwijl het rente staat te vergaren?

Waarom?

Banken beleggen een deel van hun vermogen op de beurs. De bedrijven die daaraan genoteerd staan willen het geld graag hebben omdat ze daarmee nieuwe bedrijfsinitiatieven kunnen opstarten. Ze lokken beleggers onder andere met een stijgende koers en met winstuitkering.

Hoe hoger de winst uit zo'n aandeel, hoe prettiger een bank het vindt om daarin te investeren. Bijgevolg proberen bedrijven zo efficiƫnt mogelijk te werken, ten koste van "gratis" zaken -- en daar kan het milieu maarzo de dupe van worden.

Duurzame banken beleggen verstandiger, zonder merkbaar rendementsverschil. Het is dus niet nodig om te accepteren als je bank in een kerncentrale wil investeren -- je kunt gewoon je geld overboeken naar een andere bank.

Hoe?

We hebben twee duurzame banken in Nederland, te weten Triodos en ASN Bank. Beide bestaan al tientallen jaren, en geven precies aan waar het geld van een bepaalde spaarvorm aan wordt gespendeerd.

Waar?

  • Triodos Bank
  • ASN Bank
  • Niet Met Mijn Geld is een actie van Milieudefensie; ze heeft onderzocht hoeveel CO2 wordt uitgestoten voor 10000 Euro spaargeld bij de diverse Nederlandse banken. Triodos eindigt op 1, ASN op 2.