Het gemak van een rugzak

Groen:    Gemak:

Sommige manieren om gemakkelijk het milieu te sparen zijn haast te simpel voor woorden. Zoals het gebruik van een rugzak.

Keywords: vervoer afval woonwerk


Wat?

Je gaat boodschappen doen, neemt iets meer mee dan gepland en hebt een tasje nodig. Kost geld, is slecht voor het milieu, je weet het wel maar het kan even niet anders. Lopend naar de auto of naar huis snijdt het plastic onaangenaam in je vingers. Je rug lijdt onder het scheve gewicht van de zak aan je ene arm. En als je pech hebt gaat het handgreepje nog kapot ook.

Hoeveel simpeler is het niet om altijd een rugzakje te dragen als je naar een winkel gaat? Kleine moeite, en groot gemak. Er kan veel in, het gewicht is voor je rug niet snel te zwaar en de schouderbanden verdelen het gewicht gelijkmatig over je rug.

Waarom?

Plastic zakjes zijn best onhandig -- er kan niet veel in doordat ze van nature plat zijn, ze hebben geen dikte. Ze kunnen kapot doordat ze dun zijn, want anders zouden ze te duur worden. En een ongelijke belasting van je rug leidt niet voor niets tot pijn of vermoeidheid: je rug geeft daarmee aan dat je iets niet goed doet.

Dat plastic tasje dat de vijf minuten naar je auto of de tien minuten naar je huis wordt gebruikt heeft een idioot kort leven. Voor dat korte leven is aardolie uit de grond gehaald, en na dat leven eindigt het vaak in de vuilverbanding, die het als CO2 de lucht in stoot.

Denk je eens in: die enorme lading aan plastic tasjes die dagelijks uit de grond wordt gepompt om na een tijdelijk oponthoud van vijf of tien minuten in de lucht te eindigen als bijdrage aan het broeikasprobleem. Is het dan niet beter om het handiger alternatief van een rugzak te gebruiken?

Hoe?

Als je een rugzak koopt, koop dan een degelijke. Die gaan langer mee, ze kunnen meer gewicht torsen als dat eens nodig is en ze zijn prettiger om te dragen.

Waar?

  • Als je echt een stevige rugzak wilt moet je eens in een buitensportzaak gaan kijken. Maar ook een gewonere rugzak doet het al heel erg goed.
  • Mocht je van je oude plastic tasjes af willen, zoek dan naar een TassenBol in een winkel in je buurt. Als je favoriete winkel er geen heeft, maak er dan vooral een punt van ernaar te vragen! Bijvoorbeeld via deze standaardbrief.